Carbon Solutions Global SRL - cel mai mare proprietar de plantații de Paulownia din România

2016.03.21

Carbon Solutions Global SRL - cel mai mare proprietar de plantații de Paulownia  din România
Subsidiara din România a Carbon Solutions Global ltd. din UK a plantat 50 de hectare cu Oxytree (Pawlonia clona in vitro 112 ©) în județul Mehedinți și dorește să își extindă portofoliul de plantații până la 2000 de hectare în următorii 3 ani!

În cadrul programului inovator de protecție a mediului, Oxyprogram, Carbon Solutions Global România a reușit să achiziționeze teren și să planteze 50 de hectare de Oxytree, o specie unică de Paulownia produsă în Spania în laboratoarele In Vitro, în județul Mehedinți. Unicitatea speciei Clona in Vitro 112 © este patentată de către producătorul spaniol care deține și cerficate de calitate și non-invazivitate. În momentul de față, nu există o altă specie de Paulownia comercializată în Europa care să dețină toate certificările și studiile obținute de Oxytree:

- Raport de expertiză privind potențialul și caracteristicile biologice Oxytree;

- Raportul Uniunii Internaționale pentru Protejarea Noilor Soiuri de Plante (International Union for the Protection of New Varieties of Plants) despre caracteristicile fizice și proprietățile unice Oxytree;

- Raport de cercetare de la Universitatea Castilla La Mancha despre specia Paulownia, care examinează capacitatea speciei de a produce biomasă și de a lega dioxid de carbon;

- Procesul-verbal al Institutului de Cercetare de Energie Regenerabilă privind analizele de laborator a materialului lemnos Oxytree;

- Documentul de autentificare emis de către OHIM (Office for Harmonization in the International Market).

Toate aceste documente sunt publice pe site-ul www.OxyTree.ro , împreună cu alte informații despre specie și calitățile acesteia.


Carbon Solutions Global dorește să își extindă portofoliul de plantații în România pe o suprafață de 2000 ha în următorii 3 ani. Proiectul companiei de ameliorarea a efectelor deșertificării resimțite în zona de sud-vest a țării a fost demarat anul trecut în localitatea Gruia, din județul Mehedinți.

            Sorin Drăgoi, inginer agronom, Oxytree: „Începând cu anul 2012, Carbon Solutions Global a testat mai multe specii de Paulownia și mai mulți producători. La început cumpăram de la un vânzător din Bulgaria care spunea că le importă direct din China, plantele fiind aclimatizate, însă plantațiile înființate nu creșteau uniform. Mai târziu, am citit pe internet un comunicat de presă al producătorului chinez că nu mai lucrează cu firma din Bulgaria, care între timp și-a schimbat numele. Apoi am descoperit Clona in Vitro 112 (c) la un vânzător din România și auzisem deja foarte multe lucruri bune despre această specie. Din păcate, după mai puțin de un an, producătorul din Spania ne-a contactat și ne-a somat să nu îi mai folosim numele speciei și pozele. Ulterior am aflat că distribuitorul din România nu comercializa copaci produși în laboratoarele din Spania, ci erau produși în România cu tehnologie proprie. La sfârșitul anului 2014 am încheiat un contract de distribuție cu producătorul spaniol, In Vitro. Utilizăm exclusiv material săditor produs în Spania în condiții de laborator certificate. Este mai scump, dar diferența se vede la culturi. Am scos din pământ culturile din 2013 și 2014 cu material din Bulgaria și  România și le-am înlocuit cu Oxytree, clona In Vitro 112 (c). A fost dificil să vindem la noi în țară în condițiile în care se găsesc alte specii de Paulownia la prețuri începând cu 2-3 lei pe bucată. Am fost chiar abordați de diverși producători autohtoni care se lăudau că pot să ne producă ei aceeași specie, ceea ce a fost dezamăgitor pentru noi, pentru că acei „producători” nu înțelegeau ce înseamnă un patent și ce înseamnă o producție controlată și cu siguranță au vândut și altora astfel de servicii. De aceea, am ales să înființăm propriile plantații pe care să le valorificăm cu ajutorul unui sistem de crowdfunding pe care l-am denumit Oxyprogram. Încet dar sigur, oamenii vor descoperi care sunt avantajele plantării unei specii certificate în comparație cu cele produse autohton, în condiții improvizate. Suntem bucuroși să oferim informații oricui despre plantațiile noastre și chiar să colaborăm cu alți proprietari de culturi de Paulownia și să ne ajutăm reciproc cu sfaturi și know how.”

Deșertificarea, unul din principalele efecte negative ale schimbărilor climatice, afectează aproximativ 400.000 ha de suprafață agricolă în România, și determină pierderea fertilității solului și transformarea acestuia în sol nisipos. Majoritatea terenurilor afectate de acest fenomen și-au pierdut întrebuințarea de bază din cauza solului neproductiv. Jumătate din suprafața terenurilor afectate de deșertificare se găsește în zona Olteniei, regiune unde Carbon Solutions Global (CSG) și-a propus înființarea plantațiilor de Oxytree.

În luna septembrie 2015, CSG a înființat cea mai mare plantație de Oxytree (Paulownia Clon in vitro 112®) pe un teren de 50 ha ce găzuiește peste 25.500 puieți Oxytree  situat în Gruia, județul Medehinți. Este un pas important realizat de companie în demersul ei de a iniția acțiuni care să susțină protecția mediului și dezvoltarea proiectelor verzi printr-un mecanism de recompensare a finanțării prin certificate de carbon denumit Oxyprogram (mai multe detalii pe www.OxyProgram.ro). În cadrul Oxyprogramului, persoanele fizice care doresc să susțină diferite proiecte de mediu, atât din România, cât și din alte țări, sunt recompensate financiar din exploatarea sustenabilă a plantațiilor de Oxytree. Aceste plantații, pe lângă faptul că oferă o soluție împotriva deșertificării și absorb o cantitate mare de CO2, aduc și un beneficiu social comunităților unde sunt înființate prin oferirea de locuri de muncă stabile pentru mentenanța copacilor, pază, lucrări agricole ale terenului, în zone de risc și defavorizate, unde rata șomajului este mare.

Nedelcu Alexandru, primar comuna Gruia, județul Mehedinți: „La noi în trecut era o zonă agricolă și viticolă bună. Însă, în ultimii 20 de ani terenurile nu au mai fost lucrate. Fiind o zonă cu populație săracă, oamenii nu au avut bani să investească în fertilizanți sau în a face o agricultură performantă și asta a însemnat că terenurile au rămas nelucrate. Când reprezentanții companiei Carbon Solutions Global au venit pentru prima dată aici am fost cu toții sceptici pentru că am mai avut investitori care au dorit să facă afaceri în această zonă și au plecat la fel cum au venit. Dacă ați fi văzut cum arăta locul unde au plantat înainte și cum arată acum, e o schimbare mare. Noi avem o vorbă „omul sfințeste locul”și în cazul de față se vede. Eu am speranța ca ei să prindă rădăcini aici, sunt mulți oameni în sat încă în putere și care vor să muncească, dar nu au unde și este păcat. Zona este frumoasă, se poate face și turism aici, dar cine să vină când ai miriște și iarbă uscată pe malul ăsta al Dunării și când te uiți la venicii sârbi vezi malul verde plin de păduri? Ca turist unde te-ai duce?”
            Oxytree este un arbore foios, cu lemn de esență moale, care se face remarcat prin ritmul rapid de creștere, reușind să atingă o înălțime de până la 16 m în al 6-lea an de la plantare. Arborele a fost creat prin încrucișarea biologică a două specii de de Paulownia: Paulownia elongata și Paulownia fortunei. În ciuda creșterii sale intensive, copacul nu epuizează solul de nutrienți și apă, dezvoltând un sistem radicular complex ce îi permite să își asigure singur necesarul de apă. Carbon Solutions Global a ales această specie pentru a fi plantată deoarece este soluție ideală pentru solurile nisipoase, iar caracteristicile speciale ale Oxytree ameliorează clima. Frunzele mari ale acestui copac, care pot ajunge la 45 cm diametru, sunt capabile să producă de două ori mai mult oxigen decât un copac normal. Această plantație de Oxytree înființată de Carbon Solutions Global este extrem de utilă pentru îmbunătățirea calității aerului și protejarea mediului. 

Proiectul de plantare demarat de Carbon Solutions Global are ca scop principal ameliorarea efectelor negative ale deșertificării. În plus, această inițiativă are și următoarele beneficii: crearea de locuri de muncă pentru populația locală, asigurând o nouă sursă de venit, protejarea pădurilor native prin reducerea tăierilor ilegale și exploatarea sustenabilă a lemnului.

 
Recomanda::