November 4-én életbe lép a Párizsi Klímaegyezmény

2016.10.10

November 4-én életbe lép a Párizsi Klímaegyezmény

Az Európai Unió, Kanada, Bolívia és Nepál október 5-én ratifikálták a megállapodást. Ezzel összesen 74-re emelkedett a csatlakozók száma, akik együtt a világ teljes üvegházhatású gázkibocsátásának csaknem 59 százalékáért felelősek, meghaladva az egyezmény hatályba lépéséhez szükséges küszöböt, ami 55 ENSZ tagállam ratifikációja és minimum a kibocsátások 55 százaléka volt.

A Párizsi Egyezmény az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 21. éves ülésén (COP 21) jött létre 2015 decemberében. A találkozó célja egy jogilag kötelező érvényű általános megállapodás létrehozása volt, amely a világ összes országára kiterjed és mely teljesülésével a globális felmelegedés az iparosodás előtti szinthez képest 2 °C alatt tartható.

A megegyezés életbe lépésének feltétele volt legalább 55 ENSZ tagállam ratifikációja, melyek összes üvegházhatású gázkibocsátása együttesen meghaladja az 55%-ot. Kína és az Amerikai Egyesült Államok szeptember 3-án írták alá a megállapodást.

Mivel a két ország együttesen a globális üvegházhatást okozó gázkibocsátás  közel 40 százalékáért felel, ezért csatlakozásuk csaknem elengedhetetlen volt ahhoz, hogy az Egyezmény érvényessé válhasson.

Az Európai Unió, Kanada, Bolívia és Nepál október 5-én ratifikálták az egyezményt, ezzel összesen 74-re nőtt a csatlakozó tagállamok száma, melyek együtt a kibocsátások csaknem 59 százalékáért felelősek, meghaladva az 55 százalékos küszöböt. Az Egyezmény november 4-én, 30 nappal a feltételek teljesülése után lép életbe.

Az Európai Unió hét tagállama (Magyarország, Franciaország, Ausztria, Németország, Szlovákia, Portugália és Málta)  már nemzeti szinten is ratifikálta a megállapodást, míg számos, globális szinten is jelentős kibocsátással rendelkező ország csatlakozása még várat magára (pl. Oroszország, Japán és Dél-Korea).  

A Párizsi Egyezmény életbe lépése azért nagy jelentőségű, mert ez az első globális szinten is kötelező érvényű megállapodás a klímaváltozás mérséklése érdekében. Viszont ez csak az első fontos lépés a kitűzött célok eléréséhez, mivel a dokumentum nem fogalmaz meg semmilyen szankciót arra az esetre, ha az önkéntes vállalások nem teljesülnének az egyes országoknál, ezért akár egy ország visszalépése is jelentős hatással lehet a megállapodás teljesülésére. A közeljövőben a november 7 és 18 között Marokkóban tartandó COP 22 találkozón folytatódnak a tárgyalások a Párizsi Egyezmény életbelépése utáni feladatokkal kapcsolatban.

Források:

http://www.nature.com/news/paris-climate-deal-to-take-effect-as-eu-ratifies-accord-1.20735 

https://treaties.un.org/Pages/ViewDetails.aspx?src=TREATY&mtdsg_no=XXVII-7-d&chapter=27&clang=_en

http://unfccc.int/paris_agreement/items/9485.php

http://unfccc.int/resource/docs/2015/cop21/eng/10.pdf#page=30

https://treaties.un.org/Pages/ViewDetails.aspx?src=TREATY&mtdsg_no=XXVII-7-d&chapter=27&clang=_en

http://unfccc.int/paris_agreement/items/9485.php

KÉP:

Forrás: http://www.huffingtonpost.com/harro-van-asselt/beyond-paris-some-major-a_b_8813966.html


 
Ajánlom:
Csodatorony tisztítja Kína levegőjét

Csodatorony tisztítja Kína levegőjét

A legszennyezettebb időszakokban a torony napi ötmillió köbméter levegőt is képes megtisztítani. A tesztüzem eredményei annyira lenyűgözték a kínai tudósokat, ...
tovább

Hírek
2018.05.23