COP 22 találkozó Marokkóban: folytatódnak a klímavédelmi tárgyalások

2017.01.03

COP 22 találkozó Marokkóban: folytatódnak a klímavédelmi tárgyalások

A környezettudatos világ figyelme 2016. november 7. és 18. között a Marokkóban tartott COP 22/ CMA 1 találkozó (Conference of the Parties/meeting of the Parties to the Paris Agreement) eseményeire szegeződött. A találkozó elsődleges feladata a Párizsi Klímaegyezménnyel kapcsolatos részletek, határidők és cselekvési tervek kidolgozása volt, ugyanis az egyezmény értelmében a globális felmelegedés az iparosodás előtti mértékhez képest „jóval 2°C alatt” kell, hogy legyen.

A találkozón 197 ország képviseltette magát. A stratégia kidolgozása egy hosszabb folyamat, ezért a konferencián a konkrétumok helyett elsősorban a további lépések, szakmai feladatok és a szükséges dokumentumok kerültek meghatározásra.


Az egyik fontos és gyakran vitatott kérdés az akciótervek kivitelezésének finanszírozásával volt kapcsolatos, mivel a fejlődő országok pénzügyi támogatás nélkül nem tudják megtenni a szükséges lépéseket. Ezek a lépések nemcsak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkoznak, hanem köztük van a klímaváltozás következményeihez való alkalmazkodás és a már meglévő károk helyreállítása is. Nem születetett jelentős előrelépés azzal kapcsolatban sem, hogy a fejlett országok által vállalt 100 milliárd USD támogatás létrehozásához pontosan melyik országok, mikor és milyen arányban járulnak hozzá, illetve az összeg hogyan kerül elosztásra a rászoruló országok között.

A marokkói COP találkozón megvitatott témák legtöbbje nem került lezárásra, így további tárgyalásokat tűztek ki 2017-re.

Egy ország, egy ember sem tudja befolyásolni ezeket a dolgokat. Mindannyian láthatjuk, hogy a klímaváltozás valós dolog. Azonnali cselekvésre van szükség, és az elmúlt napok egyeztetéseinek köszönhetően lesz előrelépés – nyilatkozta Tina Johnson, az Amerikai Éghajlatvédelmi Hálózat politikai igazgatója.

FORRÁSOK:

https://www.carbonbrief.org/cop22-key-outcomes-agreed-at-un-climate-talks-in-marrakech

http://unfccc.int/files/paris_agreement/application/pdf/pa_progress_tracker_281116.pdf
 
Ajánlom:
Csodatorony tisztítja Kína levegőjét

Csodatorony tisztítja Kína levegőjét

A legszennyezettebb időszakokban a torony napi ötmillió köbméter levegőt is képes megtisztítani. A tesztüzem eredményei annyira lenyűgözték a kínai tudósokat, ...
tovább

Hírek
2018.05.23