Az ENSZ klímakonferencia éghajlatromboló hatása

2014.02.20

2013 novemberében megrendezésre került az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény konferenciája, a COP19. Az eseménynek Lengyelország fővárosa, Varsó adott otthont, amely a tervezett 12 nap helyett végül 13 napig tartott. A konferenciát a több mint 7000 m2 alapterületű ideiglenes konferenciaközponttá alakított Nemzeti Stadionban tartották. A találkozó fő célja köztudottan az volt, hogy a fejlődő és fejlett országok közötti klímapolitikai érdekellentéteket valamelyest csökkentse, valamint hogy előkészítse a 2015-re tervezett új globális klíma-megállapodást. Sajnos a találkozó a várakozások ellenére nem ért el átütő eredményt.
Ugyan a klíma-megállapodás kereteinek meghatározásában történt némi előrelépés, ezzel szemben pl. Kína, India és az USA továbbra sem hajlandó csökkenteni CO2-kibocsátását, Japán pedig bejelentette, hogy a fukushimai atomkatasztrófa miatt növekedni fog az ország emissziója.
A két pólus, a fejlett és fejlődő országok között nézetkülönbség alakult ki a fejlődő országok részére nyújtandó klímapolitikai támogatás (100 milliárd USD) kifizetésének ütemezése okán, amiről végül nem született megállapodás.
Szintén nem vetett jó fényt a találkozóra, hogy a lengyel főváros a konferenciával egy időben a legnagyobb szénbányászattal foglalkozó cégeknek szóló expónak is otthont adott.
A sikereket és kudarcokat hosszasan lehetne taglalni, hiszen a majd két hétig tartó konferencia számos új kérdést és megoldásra váró feladatot vetett fel, amivel a következő klímatalálkozóig foglalkozni kell. Az egyik legfontosabb feladat például, hogy sikerüljön meggyőzni az extenzíven növekvő gazdaságú országokat arról, hogy fejlődésük ne járjon annyi üvegházhatású gáz kibocsátásával, mint amennyit a már fejlett országok ipari fejlődésük során okoztak.

A klímatalálkozót már sokféle aspektusból értékelték, születtek negatív és pozitív kritikák egyaránt az elért eredményekkel kapcsolatban. Arról azonban nem számolt be a média, hogy vajon maga a rendezvény, amely a klímaváltozást hivatott megállítani – vagy legalábbis megoldásokat találni annak lassítására –, mennyi üvegházhatású gáz kibocsátásával járt, mekkora volt a karbonlábnyoma.
Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény Konferencia karbonlábnyomát a meglévő statisztikai adatok felhasználásával sikerült megbecsülni. A mérések hitelességét a Carbon Solutions Kft. által kifejlesztett karbonlábnyom-kalkulátor garantálja.

Teljes cikk megtekintése ITT!
 
Ajánlom:
Csodatorony tisztítja Kína levegőjét

Csodatorony tisztítja Kína levegőjét

A legszennyezettebb időszakokban a torony napi ötmillió köbméter levegőt is képes megtisztítani. A tesztüzem eredményei annyira lenyűgözték a kínai tudósokat, ...
tovább

Hírek
2018.05.23