Vége a texasi olajmezők uralmának

2018.04.18

Vége a texasi olajmezők uralmának

Gondolta volna, hogy a 696 ezer négyzetkilométer kiterjedésű Texas áramfogyasztásának 20 százalékát szélenergiából fedezik? Mindezt ráadásul úgy, hogy Amerika-szerte éjszaka fúj a szél, ami a földgázüzemű erőműveknek kedvezne.

Mégsem nekik kedvez, ugyanis – bár az Egyesült Államokban valóban inkább az éjszaka kellős közepén fúj a szél – Texas déli részén pont akkor a legerősebb a széljárás, amikor az áramfogyasztás a legmagasabb, vagyis a kora délutáni órákban. Ennek oka a konvekciós áramlásokban keresendő, ami a szárazföld és a tenger hőmérsékletének különbségéből adódó jelenség. Mi is ez? Amikor napközben a szárazföld felmelegszik, megnő a szárazföldi levegőtömeg és a hidegebb tenger fölötti légtömeg hőmérsékletkülönbsége. A szárazföld tehát magához szívja a hideg levegőt, aminek következtében felerősödik a szél.

Ezek a terminális szelek más államokban is jelen vannak, ám hatásuk inkább az esti órákban érvényesül. Éppen ezért nem éri meg az éjszaka megtermelt energiát napközbeni felhasználás céljából tárolni, hiszen ez jóval költségesebb. Texasban azonban délutánonként 8 kilométerrel erősebben fúj a szél, ami kedvez az itt található közel 900 szélturbinának – a földgázüzemű erőművek üzemeltetőinek azonban már kevésbé, akik arra számítottak, hogy majd ők fogjak kielégíteni a napközbeni energiafogyasztást.

Ma Texas áramigényének 20 százalékát fedezik szélenergiából, ráadásul a napenergia használata is folyamatosan növekszik. Ennek eredményeképp az áramhálózat nagy részét uraló Ercot az elmúlt 5 évben 55 százalékkal csökkentette a megawattóránkénti árat.

(Forrás: Piac & Profit)

 
Ajánlom:
Csodatorony tisztítja Kína levegőjét

Csodatorony tisztítja Kína levegőjét

A legszennyezettebb időszakokban a torony napi ötmillió köbméter levegőt is képes megtisztítani. A tesztüzem eredményei annyira lenyűgözték a kínai tudósokat, ...
tovább

Hírek
2018.05.23