Újrahasznosított műanyaggal a kátyúk ellen

2018.04.11

Újrahasznosított műanyaggal a kátyúk ellen

A World Economic Forum 2015-ös felmérése szerint Indiában már több mint 30 ezer kilométer utat építettek újrahasznosított műanyagból. Ezek a „műanyag utak” nemcsak rendkívül környezetbarát megoldások, hanem még erősebbek is hagyományos társaiknál.

Az újrahasznosított műanyagból készült útburkolat a monszunidőszakban is hasznos, hiszen sokkal erősebb a hagyományos aszfaltnál, megépítése kevesebb időt vesz igénybe, ráadásul kevesebb javítást is igényel. Ez az útépítési megoldás környezetbarát, hiszen csökkenti a környezetterhelést, továbbá munkahelyeket teremt.

A műanyag hulladékot (főleg PET palackok) először szétválogatják, majd megtisztítják, megszárítják és felaprítják azokat. Az így kapott anyagot közel 170 Celsius fokra melegítik, majd forróbitument adnak hozzá. Ezt a keveréket végül ugyanúgy használják fel, ahogy a hagyományos aszfaltot is. Egyes szakértők szerint a műanyagból készült utak a monszunidőszakot is kibírják, ráadásul jó alternatívát jelenthetnek a műanyaghulladékok csökkentésére is.

Az eljárást 2002-ben fejlesztette ki Rajagopalan Vasudevan, egy indiai kémiaprofesszor, aki a keveréket előbb a főiskola egyik kollégiuma előtti útszakaszon tesztelte. Azóta már legalább 11 tagállam használta szerte az országban, Vasudevan pedig már egy TEDxTalk konferencián is beszélt az eljárásról.

(Forrás: BrightVibes)

 
Ajánlom:
Vége a texasi olajmezők uralmának

Vége a texasi olajmezők uralmának

Gondolta volna, hogy a 696 ezer négyzetkilométer kiterjedésű Texas áramfogyasztásának 20 százalékát szélenergiából fedezik? Mindezt ráadásul úgy, hogy...
tovább

Hírek
2018.04.18