Újrahasznosított műanyaggal a kátyúk ellen

2018.04.11

Újrahasznosított műanyaggal a kátyúk ellen

A World Economic Forum 2015-ös felmérése szerint Indiában már több mint 30 ezer kilométer utat építettek újrahasznosított műanyagból. Ezek a „műanyag utak” nemcsak rendkívül környezetbarát megoldások, hanem még erősebbek is hagyományos társaiknál.

Az újrahasznosított műanyagból készült útburkolat a monszunidőszakban is hasznos, hiszen sokkal erősebb a hagyományos aszfaltnál, megépítése kevesebb időt vesz igénybe, ráadásul kevesebb javítást is igényel. Ez az útépítési megoldás környezetbarát, hiszen csökkenti a környezetterhelést, továbbá munkahelyeket teremt.

A műanyag hulladékot (főleg PET palackok) először szétválogatják, majd megtisztítják, megszárítják és felaprítják azokat. Az így kapott anyagot közel 170 Celsius fokra melegítik, majd forróbitument adnak hozzá. Ezt a keveréket végül ugyanúgy használják fel, ahogy a hagyományos aszfaltot is. Egyes szakértők szerint a műanyagból készült utak a monszunidőszakot is kibírják, ráadásul jó alternatívát jelenthetnek a műanyaghulladékok csökkentésére is.

Az eljárást 2002-ben fejlesztette ki Rajagopalan Vasudevan, egy indiai kémiaprofesszor, aki a keveréket előbb a főiskola egyik kollégiuma előtti útszakaszon tesztelte. Azóta már legalább 11 tagállam használta szerte az országban, Vasudevan pedig már egy TEDxTalk konferencián is beszélt az eljárásról.

(Forrás: BrightVibes)

 
Ajánlom:
Csodatorony tisztítja Kína levegőjét

Csodatorony tisztítja Kína levegőjét

A legszennyezettebb időszakokban a torony napi ötmillió köbméter levegőt is képes megtisztítani. A tesztüzem eredményei annyira lenyűgözték a kínai tudósokat, ...
tovább

Hírek
2018.05.23