Továbbra is rengeteg a szennyező gyárkémény Kínában

2018.05.09

Továbbra is rengeteg a szennyező gyárkémény Kínában

Az ázsiai országban 2010-ben tartották az utolsó iparikémény-számlálást, ám azóta nemhogy csökkent volna, hanem épp ellenkezőleg: nőtt a szennyező kémények száma.

A legutóbbi „kéményszámlálás” 5,9 millió szennyező egységet mutatott ki, ez a szám azonban mostanra elérte a 9 milliót (ebből 7,4 millió ipari, 1 millió vidéki, 500 ezer pedig városi üzemegység). Bár a légszennyezettségről nincsenek pontos adatok, a University of Chicago elemzése szerint az elmúlt években az apró szennyező részecskék koncentrációja a városi levegőben közel 35 százalékkal csökkent.

Vagyis hiába a milliónyi szennyező gyárkémény, a szmogellenes politikának köszönhetően csökkent az üvegházhatású gázkibocsátás az országban. A szmogellenes politika részeként pl. 2013-tól nem lehet új széntüzelésű erőműveket nyitni, a működő erőművek számára pedig szigorú emissziócsökkentést írtak elő. Egyes városokban korlátozták az autók számát, Pekingben pedig fűtés nélkül maradtak azok, akik széntüzelésű kiskazánt használtak.

(Forrás: Piac & Profit)
 
Ajánlom:
Vége a texasi olajmezők uralmának

Vége a texasi olajmezők uralmának

Gondolta volna, hogy a 696 ezer négyzetkilométer kiterjedésű Texas áramfogyasztásának 20 százalékát szélenergiából fedezik? Mindezt ráadásul úgy, hogy...
tovább

Hírek
2018.04.18