Mennyivel „zöldebbek” a drónok a csomagszállító teherautóknál?

2018.04.25

Mennyivel „zöldebbek” a drónok a csomagszállító teherautóknál?

Az automata drónokat egyre több országban használják alternatív, rövid időn belül akár a teherautókat is kiváltó szállítási módként, ám abban már megoszlik a vélemény, hogy összességében melyik károsabb a környezetre.

Elsőre valószínűleg sokan azonnal kijelentenék, hogy a teherautók, ám a Nature Communications tanulmánya szerint nem ilyen egyszerű a válasz. Igaz ugyan, hogy a kisebb (kevesebb, mint 0,5 kilós) csomagot cipelő drónok által csökkenne az üvegházhatásúgáz-kibocsátás, a nagyobb és nehezebb csomagot szállító drónok esetében ez már nem igaz. Mi ennek az oka?

Az elmúlt évtized óriási változásokat hozott a drónok háza táján. Egyrészt sokkal olcsóbb a fenntartásuk, másrészt pedig megnövekedett a drónokba épített akkumulátorok üzemideje. Mindezek és persze a gyors technológiai fejlődés lehetővé tették, hogy lényegében emberi irányítás nélkül repüljenek A pontból B-be. Nem meglepő módon az Amazon, a Google, a UPS és a DHL azonnal neki is látott a drón alapú csomagszállítási rendszer kidolgozásának. Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal és az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség is szigorú szabályokhoz köti a drónok használatát, abban azonban mindkét szervezet egyetért, hogy a szállításra használt drónok szabályozását enyhíteni kell.

A Nature Commincations tanulmánya két drónt vizsgált: egy kisebb, úgynevezett quadcopter drónt, ami fél kilogrammos csomagok szállítására alkalmas és egy nagyobb, octocoptert, ami akár 8,1 kilogramm súlyú csomagot is elbír. A környezetre gyakorolt hatás vizsgálatakor kiemelték, hogy a növekvő drónhasználat több raktár felállítását vonja maga után (ami még több energiahasználattal jár), hiszen még a legkisebb drónok is mindössze 4 kilométert képesek megtenni egy töltéssel. És bár a kisebb drónok kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki, mint a teherautók, utóbbiak nemcsak egy csomagot szállítanak, hanem ennél jóval többet. A szerzők ezért végül arra jutottak, hogy a nagyobb drónoknál még az elektromos teherautók használata is sokkal kevesebb CO2 kibocsátással járna. Ám jelenleg még egyik megoldás sem túl elterjedt, így egy ideig még biztosan maradnak a hagyományos csomagszállítási módok.

(Forrás: CarbonBrief)

 
Ajánlom:
Csodatorony tisztítja Kína levegőjét

Csodatorony tisztítja Kína levegőjét

A legszennyezettebb időszakokban a torony napi ötmillió köbméter levegőt is képes megtisztítani. A tesztüzem eredményei annyira lenyűgözték a kínai tudósokat, ...
tovább

Hírek
2018.05.23