Csodatorony tisztítja Kína levegőjét

2018.05.23

Csodatorony tisztítja Kína levegőjét

A legszennyezettebb időszakokban a torony napi ötmillió köbméter levegőt is képes megtisztítani. A tesztüzem eredményei annyira lenyűgözték a kínai tudósokat, hogy újabb csodatornyok felállítását tervezik.

Csao Zsun-zsi, a Kínai Tudományos Akadémia Környezetkutató Intézetének munkatársa szerint Hszian városába, ahol a 60 méter magas tornyot is felállították, legalább 100 hasonló toronyra lenne szükség, hogy megtisztítsa a város levegőjét.

A 10 méter átmérőjű tornyot még 2016-ban állították fel Hszianban, ahol azóta is tesztüzemben működik. A szennyezett levegőt a torony aljában lévő üvegházak szívják be, amit aztán napenergiával melegítenek fel. A meleg levegő ezután több tisztítófilteren is keresztülhalad, majd az így megtisztított levegő a torony tetején keresztül távozik.


A légszennyezés olyan súlyos problémává vált az ázsiai országban, hogy a környezetvédelmi tárca szigorú szabályokat hozott a légszennyezés csökkentése érdekében. Ennek eredményeképpen már tavaly is érezhetően javult a levegő minősége, bár a durva légszennyezettség így is három évvel rövidíti meg az Észak-Kínában élők életét a déliekéhez képest.

(hvg.hu)

 
Ajánlom:
Csodatorony tisztítja Kína levegőjét

Csodatorony tisztítja Kína levegőjét

A legszennyezettebb időszakokban a torony napi ötmillió köbméter levegőt is képes megtisztítani. A tesztüzem eredményei annyira lenyűgözték a kínai tudósokat, ...
tovább

Hírek
2018.05.23